På verdensdagen for mental helse ønsker vi i Bitfix Helse snakke litt om gaming.
I vår stadig mer digitaliserte verden ser vi et økende behov for innovative løsninger for å støtte mental helse, spesielt blant barn. Digitale hjelpemidler, inkludert spill, representerer en slik løsning. Disse verktøyene går utover bare underholdning; de tilbyr muligheter for inkludering, mestring og vekst.
For mange barn som føler seg utenfor eller sliter med psykiske problemer, kan tradisjonelle terapeutiske metoder føles fjerne eller utilgjengelige. Prinsippet om “one size fits all” vi ser på skoler og i helsevesenet er utdatert. Gaming, derimot, skaper en verden som barna allerede kjenner og trives i, på barns premisser. Dette gir dem en umiddelbar følelse av tilhørighet og trygghet. I et spill kan et barn i Norge samarbeide med et annet barn fra Japan, begge like viktige for å løse en oppgave. Barrierene av språk, kultur eller geografi viskes bort, og fellesskapet blir hovedfokuset.
Spill gir også barna en unik mulighet til å oppleve mestring. Hver utfordring de overkommer og hver fiende de beseirer, bygger selvtilliten deres. Denne opplevelsen av mestring kan oversettes til det virkelige liv, hvor barna blir bedre rustet til å takle hverdagens utfordringer.
Lek er en universell form for kommunikasjon. Innenfor et spill blir titler, samfunnslag, utdanning eller alder irrelevante. Alle spillere starter på lik fot, med de samme reglene og mulighetene. Denne form for likestilling fremmer en dypere forståelse mellom deltakerne og skaper en jevnbyrdig plattform for kommunikasjon. Denne jevnbyrdige kommunikasjonen er essensiell for å fremme bedre mental helse, spesielt blant barn som kanskje allerede føler seg marginaliserte. Hørt om Kahoot!? De har skjønt det, at læring kan være en lek…
Vi i Bitfix Helse har jobbet med disse prinsippene i flere år, men høster lite og ingen støtte fra det offentlige. Dette håper vi forandres i tiden fremover, og der mesterne på kommunikasjon, Telia, har gitt oss annerkjennelse og nominert oss til “Utfordrerprisen”.
Som fagfolk, foreldre og omsorgspersoner, er det vår plikt å gjenkjenne og utnytte denne potensielle kraften for å hjelpe de barne som trenger det, på deres premisser.
#Verdensdagenforpsykiskhelse